Glaukom (Grön Starr)
Glaukom även kallat grön starr, är en komplicerad ögonsjukdom som oftast kräver en livslång behandling. Sjukdomen leder sakta till skador på synnerven som i sin tur leder till att synfältet blir påverkat och sakta krymper, oftast pga högt tryck i ögat men inte alltid. Normalt ska trycket i ögat ligga mellan 10-20 mmHg.
Glaukom finns i flera olika typer, b.la. kronisk samt akut.
Vid kronsik glaukom så är trycket i ögat för högt som sakta leder till skador på synnerven och som i sin tur leder till påverkan på synfältet. Kronisk glaukom är svår att upptäcka själv då hjärnan ofta fyller i de luckor i synfältet som sker pga sjukdomen, detta är varför man oftast upptäcker det vid exempelvis en synundersökning hos sin optiker. Även normaltrycksglaukom finns, detta är en typ av glaukom där trycket i ögat är inom normalvärde men trots det sker en progressiv skada på synnerven och synfältet. Det är därför väldigt viktigt att både undersöka trycket, ta bilder på synnerven, helst med både en funduskamera samt OCT och även undersöka synfältet.
Akut glaukom är en snabb progrigerande typ av sjukdomen, där ett oftast väldigt högt tryck tillsammans med stark smärta i ögat är det typiska tecknet. Vid denna typ av glaukom är det väldigt viktigt att snabbt få ner trycket för att förhindra större skador på ögat.
Symptom: Svårt att själv upptäcka förrens det har gått väldigt långt, då brukar man själv lägga märke till att synfältet inte är så bra som den tidigare varit och i sällsynta fall, försämrad syn.
Behandling: Alla typer av glaukomskador är ireversibla och går heller inte att stoppa, endast att bromsa. Oftast så sker det med trycksänkande ögondroppar men även olika typer av behandlingar finns att använda sig av om dropparna inte räcker till. Glaukom har även en starkt ärftlighetsfaktor, så finns det i familjen eller släkten så är det viktigt att kontinuerligt undersöka sina ögon, då det är viktigt att upptäcka det tidigt och sätta in bromsande medicin för att få en så god prognos som möjligt.