5 myter om glasögon

Glasögon försämrar synen eller gör en mer beroende av sina glasögon!


Nej.

Glasögon har ingen påverkan på hur din syn utvecklas, för vuxna människor som har färdigutvecklade ögon så har glasögon inte någon som helst påverkan på hur din syn kommer att utvecklas eller heller skapa ett beroende av glasögon. Anledningen till denna myt är att många som haft dålig syn innan de skaffade sig ett par glasögon aldrig fick uppleva bättre syn och heller inte hade något att förhålla sig till när det gäller bra/bättre synskärpa, när de väl får sina glasögon och upplever en förbättring av deras syn så får de en ny referens på vad en bra syn faktiskt innebär och tycker därför att deras syn utan glasögon är mycket sämre, även sämre än vad den var innan de bar glasögon. Detta är mycket enkelt att avvisa då synskärpan utan glasögon alltid anteckans i journalen, även innan de fick sina glasögon och det är enkelt att jämföra tidigare journaler med varandra. 

När det gäller barn och ungdomar så är det en helt annan historia, barns ögon är fortfarande i utvecklingsfasen och där är det mycket viktigt att de får rätt styrkor i sina glasögon för att främja en bra och hälsosam utveckling av barnens ögon, detta gäller b.la. barn med närsynthet där rätt styrkor kan hjälpa att minska utvecklingen av närsynthet.

Bågar med fjädrade skalmar är bättre!Nej.

Generellt sett så är bågar med fjädring i skalmarna av sämre kvalitet än bågar utan fjädring, särskilt när det gäller bågar i lägre prisgrupper där fjädringen kan dölja känslan av att bågarna är för små eller sitter fel på ansiktet. De bästa kvalitetsbågarna använder sig nästan aldrig av fjädring i skalmarna då bra bågar sitter bättre på näsan och ansiktet och behöver inte fjädringen. Utöver detta så ökar risken avsevärt att skalmen går sönder när den har en fjädring då detta är den svagaste delen på hela bågen. Den stora majoriteten av trasiga bågarna som kommer in för reparation är bågar som har gått sönder just pga att fjädringen har gått av.

Allting är dock inte dåligt med fjädrade skalmar,de tillåter exempelvis personer som tar av sig sina glasögon lite mer aggresivt med en hand att kunna göra det utan att sätta för mycket stress på skalmen, dock är detta ett dåligt sätt att ta av sig sina glasögon, så det är bättre att bara ta av sig de på det rätta sättet... med två händer. 

Sålänge styrkorna på glasen är samma så har jag samma synskärpa!


Nej.

Din syn kan påverkas ganska mycket beroende på vad för kvalitet på glasen det är som du har i dina bågar. Vi jobbar med Carl Zeiss vars ytbehandlingar är marknadsledande och kan göra en klar skillnad i upplevd skärpa.
Exempelvis så kan olika antireflexbehandlingar påverka bekvämligheten du upplever med glasen, ett annat exempel är när det gäller mörkerkörning så kan Zeiss DriveSafe glas hjälpa dig se bättre vid körning i sämre ljusförhållanden osv. Det är skillnad på glas och glas.

Solglasögon behövs bara på sommaren!
Nej.

All forskning visar på att UV strålningen från solen är en stor anledningen till skadorna vi får på gula fläcken samt bidrar till utecklingen av katarakt (grå starr).
När det gäller grå starr så går det enkelt att operera bort och lösa det problemet, men när det gäller skador på gula fläcken (AMD) som ej är reversibla så vet vi att genom att skydda våra ögon från solens farliga UV strålar så kan vi bibehålla friska och välmående ögon. De skador som vi får på gula fläcken beror på en ackumulation av skador som sakta sker när vi utsätts för UV strålningen och genom att minska den mängd strålning vi utsätter våra ögon för så mår våra ögon bättre, särskillt när vi börjar komma upp  åldrarna. UV strålning utsätts vi för både på sommaren och vintern, särksillt när snön har lagt sig och solen kommit fram, då reflekteras en stor del av strålningen rakt in i våra ögon. Ta hand om dina ögon och använda solglasögon så ofta det går, bra solglasögon ger dig ett skönt och tydligt seende oavsett intesiviteten av solen. 

Designerbågar är bättre kvalitet!
Nej.

Designerglasögon är genereltt sett bättre än de vanliga billigare bågarna som man kan hitta på marknaden, vissa få designerbågar kan även matcha de bästa kvalitetsbågarna. Men är man däremot ute efter så bra kvalitet som möjligt på sina bågar så är det oftast de specielliserade glasögontillverkarna som erbjuder de bästa bågarna.
Dessa företag arbetar endast med glasögon och deras passion för glasögon syns vädligt tydlig i de bågarna som de tillverkar. De är oftast marknadsledande på nya innovativa lösningar som höjer kvaliteten på bågarna samt så har de den perfekta balansen mellan design och bekvämlighet.
Fleye, Ørgreen och Andy Wolf är ett par exempel på dessa tillverkare där kvaliteten på bågarna är oslagbara.